top of page

Smak av Polen på Holmlia


Vær Stolt festivalen er en årlig kulturbegivenhet på Holmlia, som er Oslos mest flerkulturelle bydel, med hele 54% minoritetsspråklig befolkning. Denne store, flerkulturelle mat- og musikkestivalen har integrasjon og inkludering som sitt hovedmål, da den har oppstått som en stor folkebevegelse mot det grufulle mordet på unggutten Benjamin Hermansen, som ble offer for nynazistene grunnet sin mørke hudfarge. Det er hele 16 ulike lands mat og kultur som er med på å lage festivalen til et fargerikt felleskap, med blant andre polakker som deltagere.

Smak av Polen på Holmlia

Det lokale, men desto ikke mindre internasjonale Galleri Stylo har sammen med Den polske klubben og Caritas infosenter gleden av å invitere til en kulinarisk opplevelse "Smak av Polen" som finner sted under årets Vær Stolt festivalen på plassen foran Holmlia spotsklubb lørdag og søndag 28-29 mai 2016 kl. 13-16. Vi står der med smaksprøver av hjemmelagde polske matspesialiteter og deler ut vår fargerike oppskriftsbrosjyre i norsk språkdrakt. Inntektene fra matsalget går uavkortet til Den polske klubbens frivillige innsats som arrangør for St. Hansfestivalen i Hvervenbukta torsdag 23 juni 2016 kl. 16-23- se separat artikkel "Sankthans i Hvervenbukta- en grenseløs folkefest"

Det er for annen gang at polske nasjonale matretter presenteres for et større norsk publikum under Vær Stolt festivalen i Oslo, og det gjør vi med stolthet- her får du vite hvorfor: Polen er et jordbruksland fremfor noen og blir ofte kalt Europas spiskammer. Det finnes et utrolig mangfold av mat som produseres der, først og fremst ulike korntyper, tett fulgt av grønnsaker, frukt og kjøtt. Dette er noe som avspeiles både i det varierte polske husmannskjøkkenet, som i den litt finere, fransksinspirerte Cuisine: Den polske maten er hovedsaklig basert på økologiske produkter, den er langsom, kortreist, dessuten lages alt fra bunn av. Den polske middagene er alltid 3-retters, og en hjemmelaget suppe er et must. Dette er de 4 mest kjente polske nasjonalretter du får smake: 1. Bigos- en slags jegergryte kokt på sauerkraut 2. Galabki- en polsk variant av kålruletter 3. Pierogi- berømte polske dumplings (m/kjøtt) 4. Barszcz czerwony- polsk rødbetsuppe - og mye mer. Alt er hjemmelaget! Vil du vite mer? Ta med venner, familie og kollegaer og bare smak deg frem! Hele oppskriftsbrosjyren vår får du med på kjøpet. Det er frivillige fra Den polske klubben og Wiszniewska Håndverk&Catering som er verter, mens Kapela Wojtowicz spiller polsk folkemusikk, kledd i polske bunader fra Lublin-regionen. Vi har også gleden av invitere til konsert av våre gjesteartister fra folkegruppen "Slowianska Dusza" fra Gdansk (Slavisk sjel) kl. 16.40 på lørdag 28 mai, i forkant av selve hovedkonserten med CC Cowboys -

se mer info om gruppen i artikkelen "Slavisk sjel erobrer Oslo"

Det er også Ukraina og Litauen fra det nystiftede SØK (Sentral- og Østeuropeisk Kultursenter) som står der sammen med oss med sine lands nasjonalretter i det Østeuropeiske hjørnet; Vær Stolt av å være Østeuropeer, sier vi bare!

Tekst: Edith Stylo

Foto: Adam Gdula

Ostatnie wpisy
Archiwum
Szukaj według tagów
Śledź nas
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page