top of page

International Music Summit


International Music Summit, organisasjonen som ivaretar diskusjonen om fremmelsen av Elektronisk dansmusikk; EDM, Tech House mfl. har hatt et svært "busy" og fremgangsrikt 2015 med hele 4 symposiumer unnagjort ; Los Angeles (15. April), Ibiza (20 -22. mai) , Shanghai (2. oktober) og snart, Singapore (11 desember).

Så hva har skjedd på denne fronten den siste tiden?

Hovedinntrykket er at denne industrien nå er i ferd med å nå "middagshøyden." Og den har blitt global.

Det vil si at voksne menn i grå dress i 60-årene med deres børsnoterte finansielle selskaper i usa har tredd inn i ansvaret for å bringe EDM genren (-og Tech house for den saks skyld(!)) , fullt ut til massene ved globalt å finansiere prosjekter, firmaer, festivaler og teknologier/software. F.eks. kjøpte amerikanske Live Nation i mars svenske Stureplansgruppen Live. Det dreier seg om kontroll over svenske EDM festivaler, svenske DJs, hoteller, mat & drikke.

Bransjen som helhet er nå verdt 50 billioner kroner i året. Hvorav 34 billioner kommer fra festivaler og klubber, 11billioner stammer fra musikksalg, inkludert 6.5 billioner fra tradisjonellt platesalg og 4.9 billioner fra streaming. 4.9 billioner stammer fra DJ software & hardware, og "diverse" 1.1 billioner kr. stammer fra Soundcloud.

DJ inntekter fra "andre kilder" endte opp på 492 mil. kr.

Totalt er det en moderat økning (12%) i forhold til 2013 som var på rekordhøye 37%.

DJ inntjeningen faktisk har gått litt ned. Det kommer muligens av at klubber har begynt å protestere på skyhøye honorarer som igjen skaper svært høye bilettpriser.

(Derimot kom det ifjor ut en rapport angående en dobling av DJ's inntekter i 2013, ifølge en omdiskutert artikkel fra Forbes magazine.)

EDM er nå den tredje største genren på Social Media. Soundcloud er også den mest populære Social Media plattform for DJs av alle for tiden.

EDM vidoer på Youtube er i topp 9, med 2 billioner hits i 2014. 27 av 100 spor streamet på Spotify i UK er EDM.

I usa og Canada er nå EDM større enn country mht. streaming og nr. 4 på listen bak pop og rock og R&B/Hip Hop, som fortsatt er størst der.

Geografisk fokus har også skiftet med pengene, slik at tom. britiske Pete Tong, en av IMS stifterne og BBC Radio One vert, nå har flyttet til Los Angeles, blitt nabo med Trevor Horn og satser på å utnytte EDM momentumet bl.a. som film supervisor, inne i mellom sitt nye daglige radioshow "All Gone Pete Tong“ og klubb/konsertjobber.

På klubbsiden er fortsatt europa størst, mens på festivalsiden er Asia størst med 1 billion fans.

På TV - fronten ser man skiftet som at Simon Cowell avslutter showet "American Idol", mens han i samarbeid med Patrick Moxey starter opp "Ultimate DJ". HBO har startet å utvilke en EDM komedie med Calvin Harris Jay-C, mens FIFA har leid inn AVIICI til å produsere anthemet til Fotballbverdenscupen i Russland i 2018.

Salget av DJ hardware/software har også steget med 61% siden 2009 og er alene verdt 2.9 bil. kr. i usa.

Økningen av kvinnelige DJ's er nå også markant. Den Australske jenteduoen Nervo er nå største jente-DJ i Asia og inspirerer mange andre likekjønnede til å gjøre suksess eller å sette igang.

Tilgangen på musikk har også økt i takt med satsingen. Netthandelen Beatport, som regner seg som "Nr. One-Stop-shop" for denne typen musikk, ble i 2013 kjøpt opp av investorgiganten SFX, og har økt antall utgivelser med 50% siden 2008, er samtidig oppe i 50 millioner brukere i året, men har kun 300.000 årlige salg.

Beatport/SFX stoppet utbetalinger til labels i august i år, bare for å unnskylde noen dager senere, og betalte likevel.

Den massive satsingen har derfor med rette bragt inn endel uro.

Den største EDM investoren, amerikanske SFX Entertainment, som har kjøpt opp festivaler og varemerker som ID&T's Tomorrowland, Sensation, Mysteryland, musikkdistributøren Beatport, festivalene Life In Color, Nature One, Euphora og Rock In Rio, har fått verdien sin krympet til under halvparten på kort tid. Men med godt besøk ved festivalene i sommer holder SFX fortsatt dørene åpne, selv om aksjekursen stuper mot konkursens rand. Siste nytt er at eieren Robert Silleman har blitt stevnet av aksjonærene for å manipulere aksjekursen.

Bare siden Ibiza konferansen tok sted og til denne artikkelen ble publisert så har også musikknettstedet Soundcloud blitt sviktet av investorer pga. sterk misnøye og trusler fra copyright-holdere, inkludert en nylig stemning fra PRS, det britiske svaret på vår egen tono. De godtar bl.a. ikke den 10% inntjeningsmodell som er iferd med å bli akseptert i usa. Det gjør heller ikke Sony Music , som i løpet av sommeren har hevdet sin rett ved å blokkere og ta ned innhold i stor skala. Dette rammer mindre aktører hardt. F.eks. fikk det Britiske musikk magasinet “Dummy“ Soundcloud -kontoen sin frosset 12. august uten å motta informasjon hvordan å komme igang igjen. Men til syvende og sist så vil alle tape hvis Soundcloud forsvinner. Sony svarer med å forlange mer av eierskapet.

IMS Ibiza.

Kygo var navnet som var på alles munn ved IMS symposiumet på Ibiza den 20-22. mai.

Selv om etnisitet ikke kom frem, har Kygos impakt på den Internasjonale bransjen ifjor og i år gjort at bl.a. musikkddistribusjonssiden Soundcloud fikk spesiell oppmerksomhet og sitt eget IMS intervju i år.

Oppmerksomhet fikk også Patrick Moxey og hans Ultra Records, som med hjelp av bl.a. Kygo, Axwell, Calvin Harris, David Guetta, Deadmau5, Paul Van Dyk, Pitbull og Steve Aoki nå kontrollerer store deler av EDM markedet i USA. Sony har blitt aksjonær for sikkerhets skyld.

På foredraget "Finance Your Future" ble det bl.a. vist til det lokale Ibiza selskapet IBZ Entertainment, et lite firma basert på Ibiza nattklubben Pacha's tidl. manager, Danny Whittle, finansiert av amerikanske Y Entertainment Group‘s Rick Stevens ved en handshake. Ved tilføring av nødvendig kapital, har nå IBZ etter 2 år, råderett og arrangement over både festivaler, klubber og artister over hele Europa. Samt flyttet inn i en highrise-bygning i Ibiza sentrum, kun beregnet på elektronisk dansemusikk.

Investeringsselskapene er også positive til finansiering av teknologi. Bl.a. ble det nevnt et nytt automatisk Mastering program for DJ's og produsenter fra Landr Audio.

De har derimot vært avventende til finanisering av flere streaming selskaper, og økonom Rishi Patel fortalte at de ikke kom til å finansiere streamingnettstedet Soundcloud så lenge selskapet ikke tok seg av avregning til artistene på en ordentlig måte.

Samtidig har EDM relaterte tiltak som ikke er så navn/brand - avhengige, men som har bygget sitt eget brand, (selv om de skaffer de fleste stjerner etter at bilettene er solgt unna) også har nytt godt av den opadgående bølgen og ekstern finansiering.

"Altered States" panelet viste at Groove Cruise, nå inne i sitt 7. år og samarbeid med bl.a. Norwegian Cruise line, har økende business og omfang i det siste, men har vanskelig for å komme seg ut fra Miami og Los Angeles, som er de store portene for cruiseskipene.

"Well Being"-festivalen "Furter Future" organisert av tidligere "Burning Man" folk , erfarte voksesmerter dette første året, med ødelagte strømgeneratorer, men gjorde det OK med DJs som Com Truise, Brett Rubin, Tim Hecker, Christopher Willits og rundt 4000 mennesker.

Det ble ellers diskutert om det var noen måte å avregne royalties raskt og effektivt fra remikser. Dette også mht. remikseren, ikke bare opphavsmann til komposisjonen.

Produsenten http://www.audiolock.net hevder de har gjort store fremskritt på området og vil release et software for dette snart.

Selve Intervjuet med CEO for Soundcloud, Alexander Ljung var en oppvisning av en godt media-trent politiker. Her ville folk ha konkrete svar.

Soundcloud har nå eksistert i 8 år, har fått det største publikum i verden, med flere hundre millioner lyttere, 100 millioner lydspor og det vokser med 12 timer musikk uploadet pr. minutt.

Og svaret var at Alexander "følte artistenes smerte også".

Men copyright er både er enormt komplisert og veldig lett på samme tid mener Ljung. "Vi er kun interessert i det den orginale kreatøren vil."

Derfor har Soundcloud bl.a. dannet partnerskap med ZEFR i 2014, også for å gjøre avregning/inntjening mulig for remikser. Og å ivareta et stort publikum, med mer frihet for "soveroms-skaperen."

"En betalt Soundcloud - løsning er rolig i anmarsj og vårt store team jobber med saken om copyright og å løse oppgaven. Vi har ingen hast - vi vil gjøre ting riktig" var svaret ovenfor frustrterte opphavsmenn som må vente med med betalingsdiskusjonen til neste gang.

Tekst: Atle Bakken

Fotos: Chris Plath, Anna Roza Gurowska & Alexander Chapman

OVERNATTING Nå som Playa D'en Bossa har blitt sentrum for IMS og de fleste Hotte hendelser på Ibiza, er Apartamentos Lido en skjult perle som har den perfekt beliggenhet bare et steinkast unna mange av dine favorittsteder, samt en idyllisk 360 graders panoramautsikt over stranden, havet og Dalt Vila uten at det koster skjorta. Med 3 flotte restauranter i nærheten og et supermarked rett over gaten, er der mste innen rekkevidde uten behov for drosje eller å hoppe på en buss etter sene natt-parties.

Ostatnie wpisy
Archiwum
Szukaj według tagów
Śledź nas
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page